Over 'Pots'

Laten we het hebben over het deel 'Pots' in mijn naam door het proces van pottenbakken te doorlopen. Keramiek, of 'potjes maken' zoals ik het meestal noem, is een proces dat je niet kunt overhaasten. Wanneer je probeert te snel te gaan, zal je pot in een later stadium barsten of instorten. Dus laat me je stap voor stap meenemen door het proces.

1ste fase: klei

Ik begin altijd met het kneden van mijn klei om er zeker van te zijn dat er geen lucht in zit. Als dat gedaan is, begin ik met het maken van een pot. Sommige potten bouw ik het liefst op met de hand, andere draai ik op de draaischijf. Als de vorm van de pot gemaakt is, moet hij nog een dag drogen voordat ik hem af kan afwerken. Als afwerking signeer ik de pot en zorg ik ervoor dat hij een mooie kontje heeft :) Daarna laat ik de potten nog 1-2 weken langzaam drogen voordat ze klaar zijn voor de biscuitbak.

Leuk weetje: alle potten kunnen steeds opnieuw worden gebruikt als ze nog niet gebakken zijn.

2de fase: biscuit

Nadat de potten zijn afgekoeld van de biscuitbak op 950°C, zijn ze dorstig naar glazuur. Door de hoge temperatuur van de eerste bak zijn de potten niet meer zo breekbaar, maar ze zijn nog niet helemaal waterdicht. Daarvoor moet je de potten glazuren en nog warmer bakken. Door de hitte van de tweede bak wordt het glazuur een soort glaslaag. Ik probeer mijn glazuren zo veel mogelijk zelf te maken, maar ik ben ook nog aan het leren. 

3de en laatste fase: steengoed

Wanneer de potten zijn afgekoeld van hun tweede en laatste bak op 1240°C, zijn ze klaar! De hoge temperatuur in combinatie met de glaslaag van het glazuur maakt de pot waterdicht EN vaatwasmachinebestendig!

Ik wil potjes!